Hoe jouw persoonlijke aanpak stress kan verminderen
- van stress naar veerkracht!
Het recente nieuws bevestigt wat veel mensen al voelen: stress heeft een steeds grotere impact op ons leven en op het werk.
Cijfers van de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare laten zien dat het ziekteverzuim door stress de afgelopen vijf jaar met maar liefst 30% is gestegen. In het afgelopen jaar zijn de ziekmeldingen door stress zelfs met 8% toegenomen.
Dat betekent dat bijna een kwart van alle verzuimdagen door stress komt en dat is geen ver-van-je-bed-show meer; want het raakt jou direct of indirect. Mensen die zich ziekmelden met stress zijn gemiddeld 245 dagen uit de roulatie, en soms zelfs meer dan tien maanden. Bron: https://www.nu.nl/economie/6329245/een-kwart-van-het-ziekteverzuim-komt-door-stress.html
Als je stress negeert of niet op tijd aanpakt, kunnen er serieuze gezondheidsproblemen ontstaan, zoals hartziekten of andere mentale klachten. Het is dus echt belangrijk om stress serieus te nemen en actie te ondernemen voordat het te laat is.
Wat is stress nu precies en waarom ervaar je het?
Stress is een natuurlijke, ingebouwde reactie van je lichaam op situaties die als uitdagend, bedreigend of overweldigend worden ervaren. In essentie is stress bedoeld om je te helpen snel te reageren op gevaar. Je lichaam komt in een staat van paraatheid door hormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken, wat leidt tot de bekende vecht- of vluchtreactie. Hierdoor ben je in staat om te reageren in gevaarlijke situaties, zoals snel wegrennen of krachtig handelen. Het is een overlevingsmechanisme dat je in staat stelt om snel te reageren op gevaar. Maar tegenwoordig ervaar je stress niet alleen bij levensbedreigende situaties, maar ook bij dagelijkse uitdagingen zoals werkdruk, relatieproblemen, financiële zorgen of onverwachte gebeurtenissen.
Hoewel stress in beperkte mate functioneel kan zijn – het kan je bijvoorbeeld aansporen om een deadline te halen of een belangrijk project af te ronden – wordt het problematisch wanneer het chronisch aanwezig is. Langdurige stress kan negatieve gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op burn-out en depressie.
Heb jij last van stress symptomen?
Iedereen ervaart stress op een andere manier, maar hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen duiden op stress:
Â
Fysiek: hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, een snelle hartslag, in gewicht aankomen.
Emotioneel: prikkelbaarheid, angstgevoelens, stemmingswisselingen.
Gedrag: slapeloosheid, terugtrekken uit sociale situaties, uitstelgedrag.
Waarom ervaar je stress?
Een belangrijke reden waarom je stress ervaart, is omdat je vaak probeert situaties onder controle te houden. Je brein is ingesteld op het voorspellen en beheersen van je omgeving, zodat je je veilig voelt. Wanneer er iets onverwachts gebeurt of als je geconfronteerd wordt met onzekerheid, wordt het gevoel van controle verstoord, wat een stressreactie kan veroorzaken. Dit verlangen naar controle kan op allerlei gebieden voorkomen: van werk en relaties tot gezondheid en financiën.
Â
Maar hier rijst een belangrijke vraag: zijn het ook allemaal zaken waar je daadwerkelijk controle over hebt? Vaak richt je je op situaties die buiten jouw invloedssfeer liggen. Denk bijvoorbeeld aan de acties van anderen, de uitkomst van een project of de toekomst. Je probeert te anticiperen op wat komen gaat, zonder dat je echt weet wat de toekomst in petto heeft.
Dit constante streven om alles in de hand te houden, kan leiden tot een verhoogd niveau van spanning, juist omdat het onmogelijk is om overal controle over te hebben. Wanneer je je blijft vastklampen aan de wens om alles onder controle te houden, kan dat tot chronische stress leiden.
De kunst is om te leren herkennen wat binnen je invloedssfeer ligt en wat niet, en de dingen die buiten jouw controle liggen los te laten. Dit betekent niet dat je moet opgeven, maar dat je leert flexibel om te gaan met de onvermijdelijkheden van het leven. De sleutel tot minder stress ligt vaak in het accepteren van onzekerheid en het focussen op datgene wat je wél kunt beïnvloeden.
5 Tips om stress te verminderen
Ademhalingsoefeningen: Diep ademen kalmeert je zenuwstelsel.
Beweging: Regelmatig bewegen vermindert stresshormonen en verhoogt endorfines.
Mindfulness: Blijf in het hier en nu, voorkom piekeren.
Voldoende slaap: Goede nachtrust herstelt lichaam en geest.
Grenzen stellen: Zeg nee als het te veel wordt.
Hoe hypnotherapie je kan helpen
Hypnotherapie biedt een krachtige manier om niet alleen de symptomen van stress aan te pakken, maar ook om de diepere oorzaken ervan te begrijpen. In een veilige en ondersteunende omgeving kun je in een staat van diepe ontspanning komen, waardoor je toegang krijgt tot je onderbewustzijn. Dit is de plek waar veel van je stressreacties en beperkende overtuigingen zijn opgeslagen.
Â
Tijdens de sessies leer je om deze patronen te herkennen en te transformeren, wat je helpt om anders te reageren op stressvolle situaties. Je ontwikkelt nieuwe strategieën en inzichten die je in staat stellen om meer controle te krijgen over je emoties en reacties. Dit draagt bij aan een sterke mentale veerkracht, waardoor je beter kunt omgaan met de onvoorspelbare uitdagingen van het leven.
Â
Met hypnotherapie laat je los wat buiten jouw controle ligt, je emoties beter weet te reguleren en je leert je te focussen op wat je wél kunt beïnvloeden. Hierdoor krijg je niet alleen meer rust, maar ook hernieuwde energie en zelfvertrouwen.
Heb je hulp nodig?
Bij Feel Good Innergy staan we voor je klaar om je te helpen jezelf opnieuw te ontdekken. Zodat je je weer goed in je vel voelt en volop kunt genieten van wat echt belangrijk voor je is.
Maak alvast een begin met onze gratis mp3, zodat je direct rust en ontspanning kunt ervaren. Laten we samen werken aan een leven vol veerkracht!
#StressManagement #BurnoutPreventie #MentaleVeerkracht #HypnotherapieVoorStress #Werkstress #EmotioneleGezondheid #GrenzenStellen #StoppenMetWegcijferen #Zelfzorg #PersoonlijkeOntwikkeling
Comments