top of page

Wat is hypnose eigenlijk?

Wanneer je in hypnose bent, ben je in een (natuurlijke) staat van focus en ontspanning (ook wel trance genoemd). Je kunt het vergelijken met dagdromen of mindfulness (beta staat), maar dan next level omdat je in hypnose veel dieper gaat (theta staat).

Wist je dat jouw onbewuste 200.000 keer sneller informatie kan verwerken dan je dat bewust kan doen? Als je je brein zou vergelijken met een computer, zou dit betekenen dat van de 11,2 miljoen bits per seconde die je aan informatie te verwerken krijgt er maar ± 60 kb bewust verwerkt. Dit is te vergelijken met twee dikke boeken, wat je onbewuste per seconde kan verwerken, tot maar maximaal 12 woorden per seconde door je bewuste brein.
(Ap Dijksterhuis, hoogleraar Psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft hier een prachtig boek over geschreven 'Het slimme onbewuste'.)

 

Wat is hypnotherapie?
Het is deze staat van focus en ontspanning waar wij als hypnotherapeuten gebruik van maken en wat hypnotherapie ook zo effectief maakt. Want in jouw onbewuste ligt alle informatie aan kennis, ervaringen, overtuigingen, beelden en emoties opgeslagen inclusief je probleem/klacht maar ook de oplossing.

Door de trance richt je je aandacht volledig naar binnen om te kunnen voelen en te bekijken wat er nu werkelijk van binnen afspeelt. De hypnotherapeut leidt je in de sessie door dit transformatieproces heen.

Ben ik helemaal weg of in slaap tijdens een sessie?
Nee, je kunt nog steeds alles horen wat er buiten je om gebeurt. Alleen “klinkt” dat wat verder weg omdat je geconcentreerd bent op jezelf.

Kan ik dingen doen tegen mijn wil in?
Nee. Tijdens de sessie doe je niets wat tegen je wil ingaat. Jij behoudt gewoon de controle daarover. Je kunt ook zelf uit hypnose komen als je dat echt wilt.

Is het eng om in hypnose te gaan?

Integendeel. Je wordt juist heerlijk ontspannen. Ook nadat de sessie is afgelopen hoor ik van al mijn klanten dat ze zich nog een tijd heerlijk relaxed voelen.

Hoe lang duurt een sessie?
Een sessie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. Iedereen is uniek, dus ook het probleem of de klacht. Het is persoonsafhankelijk hoe lang een sessie duurt. Soms kan het heel snel, soms ook niet. Ik geef je maximale aandacht en dus ook de tijd die jij ervoor nodig hebt.

Hoeveel sessies zijn er nodig?
Vaak zijn er gemiddeld 3 sessies nodig om een probleem of de klacht te behandelen middels hypnotherapie.* Omdat mijn clienten met enige regelmaat aangeven dat de klacht na 1 of 2 sessies volledig getransformeerd is, bied ik geen traject van 3 sessies meer aan maar een standaard tarief per sessie.

 
Wat kan ik verwachten?

We hebben eerst een vrijblijvend oriënterend gesprek (telefonisch). Daarin kan jij bepalen of ik wel aansluit bij jouw wensen en of ik je kan helpen. Wanneer je overgaat tot het maken van een afspraak, ga je akkoord met de voorwaarden.

Het behandelplan verloopt in het algemeen volgens deze stappen:

  1. In de eerste afspraak hebben we een uitgebreid intake gesprek. In dit gesprek wil ik erachter komen wat, als het ware jouw gebruiksaanwijzing is. We brengen het probleem of de klacht in kaart. Vervolgens krijg je een 1e hypnose ervaring, waarbij in de sessie een start gemaakt wordt om de eerste veranderingen aan te brengen m.b.t. het probleem of de klacht.

  2. In de tweede afspraak blikken we kort terug op de vorige sessie en welke veranderingen je al hebt waargenomen.  In de aansluitende sessie transformeren we het probleem of de klacht helemaal. We leggen tevens de basis van het nieuwe gewenste patroon (gedrag) aan.

  3. In de derde afspraak evalueren we de 2e sessie. We ruimen onder hypnose de eventuele “rommel” op die er mogelijk nog achter gebleven is en we versterken het nieuwe patroon.

 

Er zijn diverse technieken die ik gebruik om een zo maximaal mogelijk resultaat te behalen. Op basis van de persoon en het probleem, bepaal ik welke techniek er ingezet gaat worden. Dit kunnen technieken zijn onder hypnose (met de ogen gesloten) maar ook conversationele hypnose technieken (met de ogen open).  

* Soms komt het voor dat er meerdere problemen of klachten zijn. Extra sessies zijn dan nodig omdat er per probleem of klacht wordt gewerkt.
    Uiteraard wordt dit eerst in overleg met jou besproken.

 

blue-4453129_1920.jpg
bottom of page